Airlift Rescue

Bu oyunu zamanında Commodore 64’te oynamıştım. O zamanlar Commodore’un en güzel oyunlarından biriydi. (Gerçi şimdi de Commodore’un en güzel oyunlarından biri. Çünkü daha iyisinin çıkması imkansız. Oyunda amacımız kullandığımız helikopterle rehineleri düşmanların elinden kurtarıp sınrın bu tarafındaki “Amerikan Büyükelçiliğine getirmek (Amerikan Büyükelçiliği’ne benzeyen bir bina var orada. Yanında da Amerikan bayrağı asılı olan bir direk. Anlıyoruz ki biz Amerikalıyız. Ve rehineleri buraya getiriyoruz.) Helikoptere her defasında sınırlı sayıda insan binebiliyor. Bu nedenle helikopter dolunca onları götürmek zorundayız. Bu arada düşmanın elide boş durmuyor. Tanklarıyla biz rehineleri alırken bize saldırıyorlar. Uçaklarıyla bizi düşürmeye çalışıyorlar. En önemlisi de uzaylılarla yaptıkları işbirliği. Çünkü arasıra da ufolar helikopterimize saldırıyorlar. Ama biz yılmıyoruz ve görevimizi yapıyoruz. Kullandığımız helikopter de ateş ediyor (bak sen) ama hedefi vurmak biraz maharet işi. Oyunda öyle ikinci bölüm diye bir kavram yok. Hep aynı bölümdeyiz ve en yüksek puanı toplamaya çalışıyoruz.

Oyunu çalıştırır çalıştırmaz hemen oyunun demosu güzel bir müzik eşliğinde başlıyor. Herhangi bir tuşa basarsak da yine aynı güzel müzik eşliğinde biz oyuna başlıyoruz.

Kontroller oldukça basit. Yön tuşlarıyla helikopteri yönetip, boşluk tuşuyla ateş edebiliyoruz. Sağ CTRL tuşu ise helikopterimizin mutlak yönünü belirliyor. Yani geri geri uçmaktansa bir defa sağ CTRL tuşuna basıp helikopteri o yöne çevirip düz gitmeye başlıyoruz. Helikopteri yere indirirken bu işlemi yavaş yapmanız gerek. Çünkü yere çarparsak patlıyoruz. Oyun sırasında ESC tuşuna basarsak ufak bir menü çıkıyor. Buradan da oyundan çıkabiliyor, sesleri ya da müziği kapatabiliyoruz. Oyunda ilgimi çeken nokta arka planda yıldızların yanında güneşin de olması. Hava karanlık ama güneş var. Enteresan bir durum. Herhalde oyunu programlayanlar mistik bir hava oluşturmayı denemişler. Ama bunu arka planla olmasa bile, oyunun konusu ve müzikleriyle yapmayı başarmışlar. Bilmiyorum belki arka planında etkisi vardır bu mistiklikte.

SONUÇ : Eğlenceli, grafik ve müzikleriyle oldukça hoş bir oyun. Ama keşke birden fazla bölümü olsaydı. Biraz oynadıktan sonra sıkmaya başlıyor. Çünkü hep aynı konu ve aynı yer. İnsanları al ve götür.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.